
Stressipohjaisten oireiden ja autonomisen hermoston toimintahäiriöiden hoito
Terapia ja valmennus stressiperäisten oireiden ja autonomisen hermoston toimintahäiriöiden, kuten työuupumuksen, jännittyneisyyden, ahdistuksen, paniikkihäiriöiden, unettomuuden ja psykosomaattisten oireiden hoitamiseksi
Olen erikoistunut stressiperäisten oireiden, kuten työuupumuksen, ahdistuksen, unettomuuden, jännittyneisyyden, paniikkihäiriöiden, ylikunnon ja psykosomaattisten oireiden, kuten sydämentykytysten ja päänsäryn hoitamiseen terapian ja valmennuksen keinoin.
Osaamisessani yhdistyy ymmärrys autonomisen hermoston toiminnasta ja reguloinnista kokonaisuutena, traumaterapian opinnot kehollisen trauman vapauttamiseksi, tunteiden käsittelyn merkitys hermoston toiminnassa, hermoston säätelyn mahdollistavien itsehoitomenetelmien tuntemus, sekä ratkaisukeskeiset työkalut, kuten hyvinvointia tukevien arkirutiinien suunnittelu.
Kenelle stressiperäisiin oireiden helpottamiseen ja autonomisen hermoston toiminnan vakauttamiseen tähtäävä terapia ja valmennus sopii
Tyypillinen asiakkaani tällä osa-alueella on sellainen henkilö, joka on esimerkiksi työssä, opiskelussa ihmissuhteissa, tai treenaamisessa ajautunut tilanteeseen, jossa kehon ja mielen resilienssi on saavuttanut kantokyvyn rajat, mikä on alkanut näkyä erilaisena oireiluna. Näitä oireita voivat olla sympaattisessa tilassa esimerkiksi jännittyneisyys, ahdistus, pelkotilat, kiireen tuntu, unettomuus, sydämentykytykset ja korkea syke, päänsärky ja pinnallinen hengitys ja jähmettymistilassa masennus, matala syke, toivottomuus, innottomuus ja väsymys. Oireiden kirjo on tällaisissa autonomisen hermoston toimintahäiriöissä laaja ja jokainen oireilee yksilöllisesti, mutta yhteisenä nimittäjänä on yleensä kokonaisresilienssin ylittyminen ja tästä johtuva hermoston jumiutuminen joko sympaattiseen, eli taistele tai pakene, taikka jähmettymistilaan.
Syitä kehon heikentyneeseen stressivasteeseen voi olla lukuisia, joista tyypillinen on se, että tietyssä elämänvaiheessa asioita yksinkertaisesti kasaantuu liikaa, jolloin autonominen hermostomme ei pääse enää palautumaan. Kuormitus voi liittyä esimerkiksi läheisen poismenoon tai sairastumiseen, ruuhkavuosiin, vaikeuksiin lasten kasvatuksessa, taloprojektiin, yrittäjyyteen, älypuhelimen käyttöön, työn haastavuuteen, tai henkilökohtaisiin vaatimuksiin. Samalla kun terveelliset ja säännölliset elintavat ovat palautumisen perusta, moni tarvitsee vaativassa elämänvaiheessa terapiaa ja valmennusta käsitelläkseen ongelmiaan, tuntemuksiaan, käytösmallejaan ja ihmissuhteitaan, tehdäkseen oivalluksia omasta toimintatavoistaan ja tunteiden käsittelyn malleista ja saadakseen tukea tilanteesta eteenpäin selvitäkseen.
Oli kyse mistä tahansa taustasyystä, kun kyseessä on stressiresilienssin lasku, taustalla on autonomisen hermoston toimintahäiriö,
Autonominen hermosto säätelee kehon stressi- ja rentoutumisreaktiota
Resilienssin lasku tarkoittaa sitä, että stressiperäiset oireet ovat kasvaneet elämää häiritsevään mittaan ja aktivoituvat entistä helpommin. Samaan aikaan normaaliin tilaan palautuminen ja rentoutuminen on alkanut vaikeutua, eli keho ja mieli ovat jääneet jumiin taistele ja pakene-, tai immobilisaatiotilaan, jotka pohjimmiltaan ovat fysiologisesti oireiden taustalla. Tämä tarkoittaa sitä, että oppivat aivomme ja autonominen hermostomme ovat tottuneet reagoimaan ajatuksiin ja ärsykkeisiin entistä helpommin ja että pelkoreaktiosta vastaavat aivojen osat, kuten mantelitumake, ovat reaktiivisemmassa tilassa kuin olisi hyvinvoinnille suotavaa. Näin ollen arkirutiineja täytyy alkaa ymmärtää ja soveltaa terveyttä edistävällä tavalla, ja aivorakenteitamme ja hermostoamme täytyy alkaa uudelleenkouluttaa reagoimaan stressoireihin rauhallisemmin ja palautumaan koetuista stressitilanteista paremmin. Toisaalta traumaterapian työkaluja hyödyntäen on tärkeää alkaa myös kokemaan kehollisia tuntemuksia ja niihin liittyviä tunnetiloja, että alkukantaiset keholliset reaktiot pääsevät purkautumaan ja hermosto palautumaan tasapainotilaan.
Autonomisen hermoston toimintaan perehtyneet asiantuntijat perustavat osaamisensa yleensä Stephen Porgesin polyvagaaliseen teoriaan. Kuva: Polyvagal Institute.
Taustalla yleensä pitkäkestoinen stressi tai traumaattinen tapahtuma
Tilanne, jossa stressi- tai hermostoperäiset oireet kasvavat ja kroonistuvat, voi syntyä yksittäisen pelottavan ja sitä kautta traumatisoivan tilanteen ohella myös pitkäkestoisen stressin seurauksena. Ihmiset voivat siis kokea pitkittyneestä stressistä johtuen jopa traumaperäisen stressihäiriön mittaluokkaan nousevia oireita, vaikka yksittäistä traumatisoivaa tapahtumaa ei olisikaan ollut. Jokainen ihminen on yksilöllinen ja autonomisen hermoston toimintahäiriöt aiheuttavat hyvin erilaisia oireita henkilöstä ja hermoston tilasta riippuen. Siksi palautuminen vaatii yksilöllistä valmennusta tai terapiaa.
Usein autonomisen hermoston regulaation haasteet liittyvät myös henkilökohtaiseen tunteiden käsittelyyn, sekä kehollisen trauman purkamiseen, osaamisalueisiin, joiden hallinta ei yleensä ole terveydenhuollon ammattilaisten, eikä usein edes terapeuttien yleisessä tiedossa, vaikka niiden vaikutus hyvinvointiimme ja hermoston toimintaan on massiivinen.
Esimerkkejä asiakaskohtaamisista
Asiakas kertoo kokevansa jatkuvaa syvää ahdistusta ja kehollista stressiä, joka tuntuu fyysisesti erityisesti rinnan ja kaulan alueella puristavana tunteena. Asiakas on valvonut ajoittain öitä ja joutunut jopa lähtemään päivystykseen yöaikaan rajujen fyysisten oireiden, kuten sydämentykytysten vuoksi. Asiakkaan autonominen hermosto on siis selvästikin jäänyt jumiin sympaattiseen, eli taistele- ja pakene -tilaan. Terapiatapaamisessa toteutamme keskustelun lisäksi kehollisen harjoituksen vaikeisiin tunnetiloihin liittyvien kehollisten oireiden läpituntemiseksi. Harjoitusta tehdessään asiakas alkaa haukottelemaan syvästi ja toistuvasti, mikä kertoo kehon pääsemisestä parasympaattiseen tilaan. Seuraavassa tapaamisessa asiakas kertoo kokeneensa matkalla kotiin edellisestä tapaamisesta ensimmäistä kertaa pitkään aikaan syvää onnellisuuden ja ilon tunnetta.
Toinen asiakas on kärsinyt yleistyneestä ahdistushäiriöstä jo vuosien ajan. Stressireaktio on alkanut opiskeluvuosien kiireistä ja vaatimuksista johtuen, eikä palaaminen parasympaattiseen tasapainotilaan tunnu onnistuvan. Tavanomaiset, arkiset, asiat kuten ihmisten kohtaaminen töissä herättävät asiakkaassa mittavaa ahdistusta ja käynnistävät kehossa ja ajatuksissa taistele ja pakene reaktion. Asiakkaan ajatukset hakeutuvat jatkuvasti asioihin, jotka muistuttavat omasta riittämättömyydestä jollain elämän osa-alueella. Osana terapiaa, käytyämme asiakkaan elämänrutiinit läpi, vähennämme merkittävästi sosiaalisen median käyttöä ja korvaamme myöhäisen nukkumaanmenoajan ja sosiaalisen median käytön kirjan lukemisella ja aikaisemmalla nukkumaanmenolla. Asiakas on jo muutamassa viikossa kuin uusi ihminen ja hän kokee jo seuraavassa tapaamisessa, ettei tarvitse enää terapiaa.
Tarjoamani terapian ja valmennuksen koulutuksellinen ja tieteellinen tausta
-
Koulutukseltani olen FM, Helsingin yliopisto.
-
Olen koulutukseltani myös ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Helsingin psykoterapiainstituutti. Pääkouluttajani oli kasvatustieteen maisteri, ratkaisukeskeinen kouluttajapsykoterapeutti Kari Muhonen.
-
Olen käynyt kroonisten oireiden purkamiseen erikoistuneen kokemusasiantuntija Daniel Van Loofsbroekin Release kurssin. Van Loofsbroek on erikoistunut emotionaalisen trauman purkamiseen kroonisten oireiden käsittelyssä ja on valmentanut tuhansia kroonisista oireista ja autoimmuunitiloista kärsiviä asiakkaita kurssillaan ja henkilökohtaisessa valmennuksessaan. Van Loofsbroek hyödyntää koulutuksessaan meditaation ja hypnoterapian tiloja, jotka mahdollistavat emotionaalisen trauman purkamisen, joka puolestaan johtaa taistele- ja pakene tai immobilisaatiotilojen purkautumiseen ja psykosomaattisten oireiden helpottamiseen.
-
Maailman johtavan traumaterapeutin Peter Levinen Somatic Experiencing -malli. Peter Levine on psykologian ja biofysiikan tohtori ja maailman johtava traumaterapian tutkija, joka on kouluttanut yli 60.000 terapeuttia viiden vuosikymmenen aikana. Sovellan Levinen kirjassaan, In an usnpoken voice - How the body releases trauma and restores goodness, esittelemän traumaterapiamallin, Somatic experiencingin, oppeja kehollisen trauman purkamisessa. Peter Levine jäsentää autonomisen hermoston tilojen biologista taustaa, syitä niiden kehoon jumiin jäämisen (eli trauman syntymisen) taustalla ja esittelee mallin niiden purkamiseksi.
-
Olen käynyt pari- ja perheterapeutti Emma McAdamin tunteiden käsittelyn verkkokurssin “How to process your emotions”. McAdam linkittää kursillaan yhteen tunteiden käsittelyn ja autonomisen hermoston toiminnan yhteyden ja kouluttaa purkamaan vaikeat tunteet ja tuntemukset, ja siten autonomisen hermoston stressireaktiot tunteiden käsittelyn keinoin.
-
Kranio-sakraaliterapeutti, osteopaatti ja kouluttaja Stanley Rosenberg on kehittänyt ja laajasti testannut vagushermon itseregulointiin perustuvan itsehoitoohjelman, jonka hän perustaa Sephen Porgesin polyvagaaliseen teoriaan. Vagushermo on tärkein aivohermomme ja autonomisen hermoston keskeisin osa, jota säätelemällä pystymme Rosenbergin tekniikoilla itsenäisesti purkamaan taistele- ja pakene-, sekä immobilisaatiotilat. Rosenberg esittelee autonomisen hermoston toimintahäiriöiden purkamiseen kehittämänsä mallin kirjassaan “Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve - Self help for anxiety, depression, trauma and autism.”
Hinnat
Terapia- / valmennustapaamisen hinta on 80 euroa / tunti.
Ajanvaraus ja ilmainen tutustumistapaaminen
Otan asiakkaita vastaan toimistollani Helsingin Töölössä, sekä Kruununhaassa, sekä myös etäyhteydellä.
Voit soittaa tai lähettää viestin numeroon 040 726 2656, lähettää sähköpostia johannes.puro@itewiki.fi, tai varata ajan ilmaiseen tutustumistapaamisen tästä.
Voit tutustua asiakkaiden kokemuksiin terapiatyöskentelystä kanssani tästä.